Zwangerschap / controle / screening / leefwijzen / klachten / regelen

Prenatale Screening

Per 1-4-2017 (geen grap) gaat er iets veranderen in de keuze die je als zwangere en partner hebt voor prenatale screening.

Het is belangrijk om je hier vroeg in de zwangerschap in te verdiepen. 

Kies je voor screening? Welke gevolgen kan het hebben?

Wil je hier alvast meer over weten, kijk dan op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Onderzoek naar de gezondheid van je kindje.
Als je zwanger bent krijgt de cliche “Als het maar gezond is” een hele andere waarde. De gezondheid van je kindje staat voorop; je eet gezond en leeft bewust. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Toch is er een kleine kans dat je kindje geboren wordt met een aandoening. Dit is een onzekerheid waar elke zwangere mee geconfronteerd wordt. Tegenwoordig bestaan er testen waarmee je meer te weten kunt komen over de gezondheid van je kind. Maar er bestaat geen test die je de garantie op een gezond kind kan geven. Of je kiest voor een test is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat jullie als aanstaande ouders goed nadenken en praten over dit onderwerp. Om je te helpen de zaken op een rij te zetten worden hieronder de verschillende vormen van prenatale screening besproken.

Er zijn drie vormen van prenataal onderzoek

  • de kansbepalende testen
  • de prenatale diagnostiek
  • de screeningsecho (20 weken echo)

De kansbepalende testen
Hieronder valt de combinatietest en de NIPT. 

Voor meer info over deze testen raden we je aan de brochure "Prenatale screening op down-, Edwards- en patausyndroom" te lezen.

Prenatale diagnostiek
Hier vallen de vruchtwaterpunctie en de vlokkentest onder. Deze onderzoeken worden alleen verricht bij mensen met een verhoogd risico.
Er wordt bij deze test gekeken naar chromosoomafwijkingen en sommige erfelijke aandoeningen. Na deze test weet je dus zeker of je baby de onderzochte aandoening wel of niet heeft. Een groot nadeel van deze test is dat je ook een miskraam kunt krijgen als gevolg van de test (0,3-0,5% kans).

De screeningsecho (20 weken echo)
Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van het kind kan worden gedaan met de 20-weken echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het kind goed groeit en er voldoende vruchtwater is. Grote afwijkingen kunnen hierdoor zichtbaar worden. Deze echo zit in het basispakket en wordt dus vergoed door je verzekeraar.

Klik hier voor de brochure Informatie over de screening op Downsyndroom en hier voor de brochure Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek.