Zwangerschap / controle / screening / leefwijzen / klachten / regelen

Regelen


In de zwangerschap zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden voor de bevalling en de periode daarna.

Kraamzorg
Tijdens de thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Ook helpt zij je de eerste week met het verzorgen van de baby, de (borst)voeding en naarmate het aantal uren uitgebreider is, met de huishouding. Voor ons doet zij een aantal belangrijke medische controles, zodat wij tijdens de kraamvisites een goed beeld krijgen van hoe het gaat met jou en je kindje. Wij werken nauw samen met de kraamverzorgster. Zij zal naast ons hét aanspreekpunt zijn bij vragen in je kraamtijd.
Het aanvragen van kraamzorg gaat via je zorgverzekeraar. Zodra je een termijnecho hebt gehad, in ieder geval voor 16 weken, moet je hen bellen. Je kunt dan aangeven bij welk kraamzorgbureau je je wilt laten inschrijven. Kraamzorgbureau’s waar wij veel mee samenwerken zijn o.a. Naviva en VVT.

Erkenning
Zijn jij en je partner niet getrouwd dan kan de vader van het ongeboren kind, het kind erkennen. Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag. Tevens kun je kiezen welke achternaam je kind zal krijgen (ben je niet getrouwd dan krijgt het kind, tenzij je dit anders regelt, de naam van de moeder). Voor beide zaken moet de moeder persoonlijk toestemming geven. Het is dus belangrijk dit al in de zwangerschap te regelen door samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand te gaan (identiteitsbewijs meenemen).

Zwangerschapscursus
Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsbegeleiding. Bij "Nuttige info" vind je een lijst met wat er hier in de regio mogelijk is. Meestal beginnen de cursussen pas rond de 26e week van de zwangerschap, maar meld je tijdig aan. Over het algemeen is het zinvol om je voor te bereiden op de bevalling, zeker als je voor het eerst gaat bevallen.


Wat moet je in huis hebben

Wat je in huis moet hebben voor de bevalling, kun je vinden bij "Nuttige info".

Aangifte
Jullie zoon of dochter moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de gemeente waar hij / zij is geboren. Neem legitimatiebewijs en eventueel trouwboekje of bewijs van erkenning mee.

Verzekering
Jullie zoon of dochter moet ook verzekerd worden voor ziektekosten. Dit moet binnen drie maanden na de geboorte gedaan worden.

Kinderopvang
Er zijn veel verschillende soorten van kinderopvang mogelijk. Vaak zijn er bij een kinderdagverblijf lange wachtlijsten. Informeer daarom tijdens je zwangerschap hier al naar en laat je vast inschrijven.