Zwangerschap / controle / screening / leefwijzen / klachten / regelen

Leefwijzen

Over het algemeen kun je, wanneer je zwanger bent, alles blijven doen wat je ook deed voor je zwanger was, zoals werk, sport, seks, autorijden, enzovoort. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en de onderstaande adviezen opvolgt.

Foliumzuur
Foliumzuur verlaagt het risico op een kindje met een neuraalbuisdefect, zoals een open ruggetje. Het wordt aangeraden om in ieder geval vanaf 4 weken voor de bevruchting tot de 10e week van de zwangerschap 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. Omdat je meestal niet weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, is het raadzaam om te beginnen met foliumzuur zodra je stopt met de anticonceptie. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij drogist en apotheek. Zijn er in jullie familie kinderen met een open ruggetje geboren of slik je medicijnen tegen epilepsie, overleg dan met ons of je huisarts, het is dan raadzaam om een hogere dosis van 5 mg te gebruiken. Als je geen foliumzuur hebt geslikt voordat je zwanger werd begin er dan mee zodra je weet dat je zwanger bent.

Gezonde voeding
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Denk daarbij aan verse groenten en fruit, vezelrijke producten en melkproducten. Zorg dat je minimaal 2 liter op een dag drinkt, liefst water, (kruiden)thee en suikerarme dranken. Bij een gevarieerde voeding is het niet nodig om extra vitamines te slikken. Heb je hier wel behoefte aan gebruik dan altijd een multivitamine speciaal voor zwangeren.
Eet geen rauw vlees, orgaanvlees (vnl. lever), voorverpakte gerookte visproducten en geen kazen die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt of melk direct van de koe. Gebruik verse groenten en was ze altijd voor gebruik.
Zorg voor een goede hygiëne. Houd je koelkast schoon, bewaar producten niet te lang en was je handen voor het koken. Als je in de tuin gaat werken doe dan handschoenen aan en verschoon geen kattenbak of konijnenhok.

Roken
Roken in de zwangerschap kan complicaties veroorzaken. Door te roken verhoog je de kans op o.a. een miskraam, overlijden van je kindje door het voortijdig loslaten van je placenta en groei-achterstand bij je kindje. Na de geboorte is er voor een kindje een grotere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en het krijgen van astma. Als je zelf niet rookt maar je partner of familie wel, dan zal het kind via jou meeroken. Het is dus van belang dat je partner niet rookt in jou bijzijn of dat jullie samen stoppen met roken. Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen!

Alcohol
Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid van jou en je partner en verhoogt de kans op een miskraam. Daarnaast verhoogt het de kans op vroeggeboorte, groei-achterstand en hersenbeschadiging. Het is dus belangrijk te stoppen met alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

Drugs
Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij je kindje.

Infectieziekten in je omgeving
Heeft iemand in je omgeving een kinderziekte die samen gaat met vlekjes op de huid, zoals waterpokken, rode hond of de vijfde ziekte en je hebt deze ziekte zelf niet doorgemaakt of je bent niet ingeënt? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Ook als je dit niet zeker weet.

Medicijnen
Gebruik geen medicatie zonder overleg met ons of je huisarts. Ook geen medicijnen die je zonder recept kunt verkrijgen. Vertel je huisarts altijd dat je zwanger wilt worden of bent als hij/zij je een medicijn voorschrijft.
Als een (tand)arts het noodzakelijk vindt om verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel wel dat je zwanger bent.
Medicijnen die je wel kunt gebruiken zijn paracetamol zonder coffeïne of codeïne (volgens de gebruiksaanwijzing) en een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur (o.a. Rennies, Gaviscon en Antagel)

Schadelijke stoffen en straling
Probeer zoveel mogelijk contact te vermijden met verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend, gebruik geen soorten waar loodhoudende oplosmiddelen inzitten.
Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent.

Sporten
Je mag sporten die je gewend bent te doen gewoon blijven doen in de zwangerschap. Sporten waarbij een groot risico is op vallen en/of stompen in de buik worden echter afgeraden. Je lichaam geeft vanzelf wel aan wanneer je het rustiger aan moet doen, je krijgt dan pijn in je bekken en harde buiken.

Seksualiteit
Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit.
Heb je eerdere vervelende seksuele ervaringen of moeite met een inwendig onderzoek, geef dit bij ons aan, dan houden we er rekening mee.

Werk
Bepaalde werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Daarom zijn er verschillende regelingen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters. Heb je vragen bespreek het dan met je werkgever of bedrijfsarts. Voor je zwangerschapsverlof heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Hiervoor kun je bij ons terecht.

Vakanties
Je kunt als zwangere gerust op vakantie. Vermijd alleen vakanties op grote hoogte. Ga je naar de tropen neem dan contact op met je huisarts of de GGD. Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar.

Sauna en zonnebank
Of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de hoofdhuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door zonnen.