Zwangerschap / controle / screening / leefwijzen / klachten / regelen

Zwanger!

Je bent zwanger en dat is een heel bijzondere gebeurtenis. Van harte gefeliciteerd. Ongetwijfeld heb je veel vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kan je bijvoorbeeld verwachten bij je eerste bezoek aan ons? Welke controles worden bij volgende bezoeken gedaan? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk? Is je partner ook welkom op het spreekuur?
Hier geven wij voorlichting over al deze aspecten. Heb je na het lezen nog vragen, aarzel dan niet ze aan ons te stellen.

Grote veranderingen
Zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders. Sommigen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit. Anderen hebben klachten zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting. Het zijn gebruikelijke zwangerschapsklachten die bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap verschillen. De ene vrouw kan haar werk voortzetten tot vier of zes weken voor de uitgerekende datum, de andere zal al eerder haar werkzaamheden moeten aanpassen in verband met klachten.
Ook in emotioneel opzicht verandert er veel. Voor de meeste vrouwen en hun partners is een zwangerschap een blijde gebeurtenis, maar soms zijn er ook zorgen over de relatie, werk, geld, het verloop van de zwangerschap of andere zaken.

Bloedverlies
Bloedverlies komt helaas regelmatig voor in de zwangerschap. Wij begrijpen dat dit voor de betrokkenen zeer verontrustend is. Bloedverlies wordt meestal veroorzaakt door een goed doorbloede baarmoedermond. Bloedverlies kan o.a. optreden na vrijen of na een moeizame ontlasting. De kleine haarvaatjes in de baarmoedermond scheuren door de wrijving. Er komt helder rood/donker bruin bloed naar buiten.
Twijfel je of denk je bij bijkomende pijnklachten aan een miskraam, bel ons dan! Bewaar in dat geval onderbroek, maandverband e.d. zodat we kunnen zien om hoeveel bloedverlies het gaat.

Wanneer moet je tijdens de zwangerschap meteen contact met ons opnemen?

  • Bij helder rood bloedverlies
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Bij hevige, regelmatig terugkerende buikpijn en/of hoofdpijn
  • Als je vanaf 28 weken de baby een dag niet of veel minder voelt bewegen
  • Als je ergens ongerust over bent.