Kraambed

Het kraambed

Kraambed

In de eerste week na de bevalling komen we je regelmatig thuis bezoeken om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden en om nog eens over de bevalling na te praten. Ook wanneer je onder leiding van de gynaecoloog bent bevallen, komen we thuis langs. Een kraamverzorgster is in deze periode onmisbaar en noodzakelijk, zij doet de medische controles. Mocht zij iets niet vertrouwen dan neemt ze contact met ons op en maken we samen een plan.
In het kraambed vinden ook de hielprik en de gehoorscreening plaats.

Voeding
Het is verstandig om je tijdens de zwangerschap al vast te verdiepen in de voeding die je je kindje straks wilt geven. Borstvoeding is de beste start voor een pasgeboren kindje. We zullen dan ook proberen je te motiveren om met borstvoeding te starten. Al geef je niet zo lang borstvoeding, alle beetjes helpen. Je geeft je kindje veel extra´s mee, daar kan geen kunstvoeding tegen op.
Als je borstvoeding wilt gaan geven is het verstandig om eens naar een voorlichtingsavond te gaan. Deze avonden geven een reëel beeld over wat je kunt verwachten en de kans op succesvol geven van borstvoeding neemt toe als je goed bent geïnformeerd. Het is goed om te weten dat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat, in de eerste week moet je er meestal behoorlijk wat tijd in steken. Het vereist wel doorzettingsvermogen.
Soms is het zo dat het medisch gezien niet mogelijk is om borstvoeding te geven of dat je het echt niet ziet zitten. Ook dan zullen we je natuurlijk steunen en voorzien van goede adviezen.

Aangifte
Dit moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Vergeet niet je identiteitsbewijs, trouwboekje of eventueel erkenningbewijs mee te nemen.

Anticonceptie

 

Na de bevalling kan het herstel van je lichaam beginnen. De duur van het herstel verschilt per individu. Als je echter weer begint met vrijen, moet je zeker (samen) nadenken over welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken. De keuze van anticonceptie hangt af van een aantal zaken, zoals: Geef je borstvoeding? Hoe vaak wil je denken aan anticonceptie? Heb je nog een kinderwens in de toekomst? Kijk voor meer informatie op anticonceptie na de bevalling.

 

Voor meer info kun je ook bij ons terecht!

 

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens de laatste kraamvisite nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor alle vormen van anticonceptie voorschrijven: bijvoorbeeld het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena of Kyleena) of ‘de pil’.

 

Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. De kosten hiervoor bedragen: € 61,11 en vanaf 1 januari 2018 vergoeden de meeste verzekeraars deze kosten.

 

 

 

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal

 

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena of Kyleena).

 

 

 

Hormoonvrij spiraal

 

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

 

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

 

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

 

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

 

Het T-Safe spiraaltje kan je online bestellen. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost €69,-.

 

 

 

Hormoonhoudend spiraal

 

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

 

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor wat minder hormonen af.

 

Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar.

 

Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

 

Het hormoonspiraaltje dien je met een recept af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer €160, -.

 

De kosten voor een spiraaltje zal je zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt!

 

 

 

Spiraalplaatsing

 

Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

 

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten en één ibuprofen in te nemen.

 

Na plaatsing kijken we met de echo om te zien of het spiraal op de juiste plek zit.

 

Een spiraaltje kan vanaf ongeveer 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

 

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

 

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing bloedverlies en/of buikkrampen krijgt. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

 

Mochten er vragen zijn na afloop van het inbrengen dan kan je altijd bellen.

 

 

 

Spiraal verwijderen

 

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Denk dan meteen weer aan Foliumzuur bij kinderwens!

 

Kosten:

 

Verwijderen en/of plaatsen van spiraal: €61,11

 

Wordt meestal vergoed door je zorgverzekeraar

 

 

 

Los consult op het anticonceptiespreekuur: €30

 

Wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar

 

 

 

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje

 

 

 

Wij zijn genoodzaakt €20 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.

 

Na 8 dagen beëindigen wij onze zorg (mits alles goed gaat). Het consultatiebureau neemt dan de algemene zorg over met betrekking tot voedingen, gewicht en vaccinaties van je kindje. Mocht je toch nog met vragen zitten of op nacontrole willen komen dan mag je ons altijd bellen tot ongeveer 6 weken na de bevalling.

We hopen dat alles naar wens is verlopen en jullie tevreden zijn over onze zorg. Wij wensen jullie veel geluk voor de toekomst.