Kraambed

Het kraambed

Kraambed

In de eerste week na de bevalling komen we je regelmatig thuis bezoeken om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden en om nog eens over de bevalling na te praten. Ook wanneer je onder leiding van de gynaecoloog bent bevallen, komen we thuis langs. Een kraamverzorgster is in deze periode onmisbaar en noodzakelijk, zij doet de medische controles. Mocht zij iets niet vertrouwen dan neemt ze contact met ons op en maken we samen een plan.
In het kraambed vinden ook de hielprik en de gehoorscreening plaats.

Voeding
Het is verstandig om je tijdens de zwangerschap al vast te verdiepen in de voeding die je je kindje straks wilt geven. Borstvoeding is de beste start voor een pasgeboren kindje. We zullen dan ook proberen je te motiveren om met borstvoeding te starten. Al geef je niet zo lang borstvoeding, alle beetjes helpen. Je geeft je kindje veel extra´s mee, daar kan geen kunstvoeding tegen op.
Als je borstvoeding wilt gaan geven is het verstandig om eens naar een voorlichtingsavond te gaan. Deze avonden geven een reëel beeld over wat je kunt verwachten en de kans op succesvol geven van borstvoeding neemt toe als je goed bent geïnformeerd. Het is goed om te weten dat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat, in de eerste week moet je er meestal behoorlijk wat tijd in steken. Het vereist wel doorzettingsvermogen.
Soms is het zo dat het medisch gezien niet mogelijk is om borstvoeding te geven of dat je het echt niet ziet zitten. Ook dan zullen we je natuurlijk steunen en voorzien van goede adviezen.

Aangifte
Dit moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Vergeet niet je identiteitsbewijs, trouwboekje of eventueel erkenningbewijs mee te nemen.

Anticonceptie
Voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je alweer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken. Wil je nog geen risico lopen op een volgende zwangerschap, dan is het dus verstandig om goed na te denken over anticonceptie.
Borstvoeding beschermt niet voldoende tegen een volgende zwangerschap!!!
Tijdens deze periode wordt het gebruik van de gewone anticonceptiepil afgeraden. Deze kan ervoor zorgen dat de voeding terugloopt en de hormonen kunnen bij het kindje terechtkomen. De mini-pil mag weer wel, maar deze is minder betrouwbaar. Wat wel zou kunnen is het spiraaltje of het condoom.
Ga op tijd naar je huisarts om te overleggen welke anticonceptie je zou willen gebruiken.

Na 8 dagen beëindigen wij onze zorg (mits alles goed gaat). Het consultatiebureau neemt dan de algemene zorg over met betrekking tot voedingen, gewicht en vaccinaties van je kindje. Mocht je toch nog met vragen zitten of op nacontrole willen komen dan mag je ons altijd bellen tot ongeveer 6 weken na de bevalling.

We hopen dat alles naar wens is verlopen en jullie tevreden zijn over onze zorg. Wij wensen jullie veel geluk voor de toekomst.