Kinderwens

kinderwens

Als je zwanger wilt worden, besluit je te stoppen met de anticonceptie. Het is goed om dan al eens navraag te doen in de familie naar eventuele aangeboren en/of erfelijke aandoeningen. Soms komt er in de familie iets voor waarbij het verstandig is om voor de zwangerschap al te onderzoeken of dit erfelijk is. Dit zodat jullie dan al eens kunnen nadenken over welke onderzoeken of behandelingen je wel of niet wilt tijdens de zwangerschap.

Het is ook raadzaam om, wanneer er kinderwens is, foliumzuur te gebruiken. Dit verlaagt het risico op een kindje met een neuraalbuisdefect, zoals een open ruggetje. Het wordt aangeraden om in ieder geval vanaf 4 weken voor de bevruchting tot de 10e week van de zwangerschap 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. Omdat je meestal niet weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, is het raadzaam om te beginnen met foliumzuur zodra je stopt met de anticonceptie. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij drogist en apotheek. Zijn er in jullie familie kinderen met een open ruggetje geboren, overleg dan met ons of je huisarts, het is dan raadzaam om een hogere dosis van 5 mg te gebruiken.

Indien jij zelf of in sommige gevallen je partner een bepaalde ziekte hebt, denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, schildklierafwijkingen of epilepsie, dan is het vaak noodzakelijk dat je al ruim voor de zwangerschap maatregelen treft zoals het aanpassen van je medicijngebruik. Bespreek dit dan al met je huisarts of behandelend specialist voordat je stopt met de anticonceptie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, te stoppen met roken en geen alcohol te gebruiken. Kijk voor meer adviezen over voeding en leefwijze bij: zwangerschap. Deze zijn al belangrijk vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

Lees ook de folder "Kinderen krijgen". Je kunt hem hier downloaden.