Bevalling

bevalling / plaats / bellen / verloop

De bevallingbevalling

Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke punten omtrent de bevalling. Tijdens het spreekuur komen we hier uitgebreid op terug.
Ben je ongeveer 37 weken zwanger dan krijg je van ons informatie mee over de bevalling. Is er eerder een moment waarop je wilt praten over de bevalling, dan is dit altijd mogelijk.

Het kan zijn dat je specifieke wensen hebt ten aanzien van je bevalling. Dan is het handig om een geboorteplan op te stellen en deze met ons door te nemen rond 36 weken. We vinden het wel prettig om een kopie van dit geboorteplan bij ons dossier te houden. Meer informatie over het maken van een geboorteplan kun je vinden op www.knov.nl/geboorteplan


Wij doen graag thuisbevallingen, maar als je liever poliklinisch wilt bevallen gaan wij uiteraard ook met je mee.

Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen, met:

  • slijmerig bloedverlies
  • weeën
  • vruchtwaterverlies

Slijmerig bloedverlies
Dit wordt ook wel tekenen genoemd. Dit wil niet zeggen dat je direct gaat bevallen, maar meestal begint het wel binnen een week. Je mag dus nog rustig afwachten, vetrouw je het niet, dan mag je natuurlijk altijd bellen.


Weeën
Meestal begint de bevalling met onregelmatige weeën die nog niet zo krachtig zijn. Dit is een beetje de aanloopfase.
Als de weeën regelmatig komen binnen de 5 minuten gedurende een langere periode (ruim 1 uur) dan kun je er vanuit gaan dat het wel zal doorzetten. Het is wel goed je te realiseren dat je nog in de beginfase van de bevalling zit. In deze fase vindt de rijping van de baarmoedermond plaats, je hebt meestal nog niet zoveel ontsluiting.
Probeer je tijdens deze fase zo goed mogelijk te ontspannen en zoek afleiding.
Als je het gevoel hebt dat de weeën elke 3-5 minuten komen en heviger worden, dan moet je ons bellen. Dit mag natuurlijk ook eerder als je ongerust bent.


Vruchtwaterverlies
In sommige gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het kan zijn dat je hierna vrij snel weeën krijgt, maar het kan ook zijn dat je lichaam nog niet rijp is voor een bevalling en dat je uiteindelijk naar het ziekenhuis moet om ingeleid te worden. We mogen thuis 48 uur afwachten, mits jullie kindje het goed doet en je geen koorts ontwikkelt. Wel ga je dan tussendoor voor controle naar het ziekenhuis.